potep po Siciliji: Taormina in Etna

Letos smo se odločili za počitnice na Siciliji. Pot je dolga, ampak enkrat bi radi šli tja. Načrtovali smo, da bi zanjo porabili dva dni. Moj dragi je zagnan šofer in je vozil približno 15 ur skupaj, vse do cilja. Prav nič se ni oziral na moje stokanje in vse pripombe, kako lepe "kafeterije" so zraven ceste.

Na Sicilijo vozi trajekt približno dvajset minut. Na voljo je več prevoznikov. Naš trajekt je imel tire, nanj lahko zapelje tudi vlak. Ob prihodu v Messino nas je pozdravil spomenik.
Naš načrt je bil ogled celotnega otoka, večinoma ob obali in sicer v smeri urinega kazalca. Zavili smo proti prvemu mestu Taormini in poiskali kamp, saj se je že nočilo. Prvi večer smo kampirali pod limonovimi drevesi. Drevesa obložena z limoni so se nam zdela pravo razkošje. V pogovoru z gospo v kampu smo v polomljeni italijanščini povedali, da imamo doma majhen limon v loncu, ki ga pozimi nosimo v hišo. Pa je zamahnila z roko, ma prendi, prendi.

Taormina je turistično mestece 250 m visoko nad morjem. V mestu si lahko ogledate grško gledališče. Ozke ulice so polne trgovinic z siciljanskimi dobrotami.  Iz mesta pa je čudovit pogled na morje.
Otok je poznam po keramičnih izdelkih. Idej in ustvarjalnosti jim ne zmanjka.
Simbol Sicilije je Trinacria.
Naslednji dan smo šli na Etno. Najprej z avtomobilom do parkirišča, nato z gondolo in nazadnje še peš do dovoljene meje. Dostop čisto do vrha je prepovedan. Hoja po Etni je prijetna, saj ima položna pobočja. Počutili smo se, kot da bi hodili po drugem planetu. 

Vreme se tu lahko hitro spremeni. Ko zapiha veter, postane precej hladno. Na našo srečo, smo skoraj cel dan imeli sonce.
Z vrha se vedno kadi. Malo pa smo pomislili, da ne bi ravno takrat izbruhnila.
Etna ima več kraterjev. Je visoka 3350 m in tako najvišji delujoči vulkan v Evropi. Izbruhne vsakih nekaj let. Če sem si prav zapomnila, se je nazadnje to zgodilo decembra 2018. 
Na skalah smo videli veliko pikapolonic.
V nižjih delih pa že raste zelenje.

Comments

Popular Posts