Buče

Buče so za pridelavo nezahtevne. V aprilu sem semena posadila v lončke in počakala, da zrastejo majhne rastlinice. Te sem presadila na prosto v maju, ko se je zemlja že segrela in ko je nevarnost slane že minila. 
Tako kot vsaka rastlina bodo zdrave in dobro uspevale, če jih posadimo na rastišče, ki jim najbolj ustreza. Zraven moje male njive je kup plevela in odpadne zelenjave. Ker na isti kup mečem tudi plevel, počakam več let, da ostanki dobro preperijo preden jih vrnem na njivo. Tako se izognem razmnoževanju plevela. Res pa je, da kup ni videti prav lepo. Zato sem nanj posadila buče in upala, da ga bodo prerasle.
Kup ostankov je bučam nudil obilo energije in zadrževal vlago. Tudi z boleznimi ni bilo nobenih težav. Buče so se res izkazale in kup popolnoma prekrile. Pod njimi tudi ni rasel plevel, saj mu preprosto niso pustile prostora. 
Posadila sem muškatno bučo in bučo hokaido, ki izvira iz Japonske. Obe spadata med zimske jedilne buče. Dobro prezimita in sta uporabni v številnih receptih.
Od dne, ko sem buče posadila, z njimi nisem imela nobenega dela. Vse je naredila narava sama. Sedaj pa jih le še poberem. Ko so buče zrele, lupina izgubi nekaj sijaja, pecelj pa postane rjavkast. Muškatna buča postane rjavkaste barve, zrelost buče hokaido pa opazimo po zaskorjenem, rjavkastem peclju. Zrele buče so sladkega okusa.
Semena za naslednjo sezono lahko iz buč poberemo sami. Iz najlepše poberemo semena, jih opremo, posušimo in shranimo. Vendar je potrebna previdnost. Buče se namreč zelo rade križajo  s svojimi okrasnimi, neužitnimi sorodnicam, zato jih nikakor ne smemo saditi skupaj. Kljub temu, se lahko zgodi, da pride do križanja z neužitno bučo, v primeru, da kakšna pridna čebela, prileti iz okrasne buče na užitno in naslednje leto so posledice tu. V kakovost semen moramo biti prepričani, sicer jih raje kupimo. Užitne buče so sladkega okusa, neužitne pa grenkega in vsebujejo strupene snovi.
Pa še preprost in hiter recept, ki ga sama velikokrat uporabljam. Olupimo in na kocke narežemo krompir in hokaido bučo, ki smo ji prej odstranili semena. Približno enako količino buč in krompirja damo v pekač, osolimo, potresemo z rožmarinom in naribanim muškatnim oreščkom, polijemo z malo oljčnega olja in eno uro pečemo v pečici. 
Tudi jedilne buče lahko uporabimo kot okras pred svojim domom. Njihova oranžna barva v jesenskih dneh krasno zgleda.



Comments

Popular Posts