potep po Siciliji: Palermo, Cefalu

Največje mesto na otoku je Palermo. To je tipično italijansko mesto. Kampirali smo v 10 km oddaljenem kampu in se v mesto peljali z metrojem. Mesto ima bogato arhitekturo, palače, katedrale cerkve...

katedrala - il Duomo

San Cataldo


trg oz. vodnjak sramote zaradi golih kipov
Quatro Canti oz. štirje vogali

V mestu je polno ozkih ulic s trgovinami in raznimi delavnicami, ozkimi prehodi in neštetimi balkoni. Ko se malo izgubiš med temi ulicam, lahko opazuješ pravo življenje.


Vsako mesto na Siciliji ima tržnico. To je kraj, kjer se dogaja. Večinoma prodajajo sadje, zelenjavo, ribe in vse mogoče druge stvari. Italijani so glasni in skoraj vpijejo, ko ponujajo svoje stvari. V Palermu je tržnica zelo velika, tu je ogromno kupcev in prodajalcev. Tržnico je treba obiskati, saj tu mesto zares živi.

V parku smo občudovali ogromna drevesa in tuhtali, kaj sploh so. 

Sicilija je znana po slaščicah kot so sladoled v kruhu, canolli... Ko si že dol, je treba poskusiti. Meni je bil canolli preveč sladek. Raje bom ostala pri njihovih pomarančah.

Cefalu je slikovito srednjeveško mestece z ozkimi uličicami, peščeno plažo in ogromno skalo La Rocca nad mestom. Tu mrgoli turistov.
V mestu lahko vidite tudi pralnico - lavatoio iz 16. stoletja. Tam so nekoč gospodinje prale perilo in se seveda vmes malo pogovorile.
Tole vozilo z tremi kolesi je na Siciliji še vedno zelo pogosto. Nekateri ga uporabljajo za prevažanje turistov, drugi kot premične trgovine... 
Na plažah, predvsem tistih z veliko kopalci, so prodajali hrano, obleke, nakit, ... 
Naš zadnji postanek je bil v vasi Oliveri, ki ima čudovito plažo, nad katero se vidi cerkev, ki spada v vas Tindari. Ob morju pod cerkvijo je dolg peščen polotok z dvema slanima jezeroma in čudovito naravo. Področje je naravni rezervat. Plaža je peščena in voda hitro postane globoka. Ostali smo dva dneva in uživali v plavanju in potapljanju ter si odpočili pred potjo domov.
pogled od cerkve na jezera

Potovali smo 15 dni in prevozili 4.400 km. Z nama je potoval naš tamal, 12 letni mulc, ki cela dva tedna ni bil niti enkrat siten. Vsaka stvar mu je bila zanimiva. 

Z avtom smo se pomikali po otoku in zamenjali šest kampov. Ljudje so prijazni. Trudijo se govoriti v angleščini. Vseeno zelo prav pride znanje italijanščine, vsaj take "polomljene". Sicilijanci so prijazni in se potrudijo ter s tujci govorijo počasi.

Siciljanski način vožnje avtomobilov upošteva nekakšen način vrivanja. Promet poteka tekoče, ne čaka se veliko, ampak se nekako vključiš v promet.

Počitnice so bile nekaj posebnega tudi zato, ker smo se skoraj vsak dan tudi kopali. Zaradi vročine se malo počitka zelo prileže. Sicilija ima zelo lepe plaže, take z mivko, drobnimi kamenčki, skalami... Na plažah ni pretirane gužve. Morje je zelo toplo in kopanje prijetno.

Pred dopustom sem ob besedi Sicilija pomislila na mafijo, Etno in pomaranče. Vendar je Sicilija veliko, veliko več.

Comments

Popular Posts