potep po Siciliji: Sirakusa

Naš potep se je nadaljeval proti jugu otoka, proti Siracusi. Na poti smo si ogledali še del doline nekropol (nekropola Pantalika) in sicer severni del ob reki Calcinara. Gre za skupino pokopališč s kamnitimi grobovi starimi preko tri tisoč let v apnenčastem pobočju. Na tem področju, ki je tudi naravni rezervat pod Unescovo zaščito je preko 4000 grobov.

V tem delu smo si poleg nekropol ogledali tudi jamo, kjer prebivajo netopirji.
Pri vročini 35 °C je ogledovanje naravnih in zgodovinskih spomenikov naporno, zato se je moški del naše male skupine osvežil v reki Calcinari, ki je hladnejša od naše Soče. Jaz sem ju samo opazovala, saj nisem zbrala poguma za skok v vodo. Saj z vročino ni nič narobe. Počitnice so.
Mesto Siracuse so ustanovili stari Grki. Del mesta se nahaja na otoku Ortigia, ki je z ostalim delom povezan z dvema mostovoma. Poleg kulturnih znamenitosti imajo vsa mesta na Siciliji tržnico, kjer v glavnem prodajajo sadje, zelenjavo in ribe. 

Pri Siracusi smo si ogledali grško gledališče, grobnice,...
in Dionizijevo uho, ki se nahaja v bližini. Po legendi je Dionizij jamo uporabljal za zapor. Tako je zaradi popolne akustike lahko prisluškoval načrtom svojih zapornikov.
Siracuse so tudi rojstni kraj matematika in inženirja Arhimeda. V času našega obiska so imeli urejeno razstavo njegovih izumov. Ker je naš mali navdušen nad katapulti in vsemi mogočimi napravami, smo si te ogledali. Prijazna voditeljica je samo nam trem v angleščini okoli dve uri razlagala njegove izume in prikazala delovanje vsake naprave. Mali je bil nad Arhimedom in njegovimi rešitvami praktičnih problemov čisto navdušen. Ogromno njegovih izumov uporablja tudi, ko sestavlja svoje naprave iz legic. V glavnem, tip, mislim Arhimed, je bil kul.
Poleg raziskovanja smo se tudi kopali, si malo odpočili in opazovali življenje na Siciliji. Jaz tudi njihove rožce...
Večerni izlet v mestece Noto je bil romantičen. V mestu je veliko cerkva, živahen turistični utrip,...
Naša pot se je nadaljevala proti zahodu, proti Agrigentu, z vmesnim postankom v Ragusi-Ibli, ki je zanimiva zaradi goste poselitve 
ter postankom v mestecu Caltagirone. Slednje je znano predvsem po keramiki.
Do cerkve Santa Maria del Monte vodi 142 stopnic, katerim so lokalni keramičarji obložili pročelja. Vsaka vrsta ima različen vzorec.
V mestu je veliko trgovin s keramičnimi izdelki.
Mi smo nadaljevali proti zahodu, med žitnimi polji, nasadi pomaranč in limonov, nasadi kaktusov...
Že doma smo na spletu izbrskali informacijo, da si na poti proti Agrigentu lahko ogledamo majhne blatne vulkančke: vulcanelli di Macalube. Nekaj podobnega smo že videli v Romuniji. Zadeva je slabo označena, gps nas je hecal, po dolgem iskanju smo le prišli na pravo mesto. Vulkančki so bili zaprti za ogled, področje pa zagrajeno z visoko žičnato ograjo. Škoda.
Sicilija ima zelo lepe plaže, take z mivko ali drobnimi kamenčki in zelo toplo morje. Za nekatere čisto pretoplo, zame kot naročeno. Na južnem delu otoka smo v morju videli tudi nekaj meduz, ena pa je bila na plaži.

Comments

Popular Posts