Kako pletem rokavice?

Zadnje čase veliko hodim in fotkam s telefonom. Neprestano jemanje rokavic z rok in mrzli prsti mi gredo počasi na živce. Zato sem si spletla rokavice, malo drugačne. Palec in kazalec na desni roki sem zaključila pred vrhom, tako da lahko kar z rokavicami na roki uporabljam telefon. 

Rokavice pletem tako, kot me je naučila mama, ko sem bila še majhna. Ne vem, če je to čisto ok, ampak bom vseeno napisala kratka navodila. Mogoče, bodo nekoč komu koristila.

Patent, rob:

Začnemo pri zapestju. Najprej spletemo rob oz. patent. Odvisno od debeline volne in pletilk nasnujemo zanke na igle. Za mojo roko, približno velikost M, sem na pletilke št. 3 nasnula 44 zank sicer na prvo pletilko 10, drugo 12, tretjo 12 in zadnjo spet 10.

Pletla sem 24 vrst in sicer 1 desno 1 levo (1D, 1 L), lahko bi tudi 2D, 2L.

Nato dve vrsti (vse štiri pletilke) pletemo desne zanke (to je del dlani, preden začnemo palec).

      Palec:

Palec pletem na prvi in zadnji pletilki. Prvo zanko na prvi pletilki in zadnjo zanko na četrti pletilki rezerviramo za palec, vmes pa bomo dodajali nove zanke. V prvi vrsti dodamo dve, nato pletemo tri vrste in spet dodamo dve, kar večkrat ponovimo. Lahko si pomagamo z markerjem, sama ga ne uporabljam, saj je zanke enostavno šteti. Torej v mojem primeru:

-         Prva vrsta: 1. pletilka: 1 D, 1 dodamo, 9 desnih, drugo in tretjo pletilko pletemo desno, 4. pletilka: 9 D, eno dodamo, 1D

-        Tri vrste (vse štiri pletilke)  pletemo desne zanke.

-         Peta vrsta: 1 pletilka : 2 D, 1 dodamo, 9 desnih, drugo in tretjo pletilko pletemo desno, 4. pletilka: 9 D , eno dodamo, 2D

-         Tri vrste (vse štiri pletilke)  pletemo desne zanke.

-        Deveta vrsta: 1 pletilka : 3 D, 1 dodamo, 9 desnih, drugo in tretjo pletilko pletemo desno, 4. pletilka: 9D, eno dodamo, 3D

-         Tri vrste (vse štiri pletilke)  pletemo desne zanke.

-         Trinajsta vrsta: 1 pletilka : 4 D, 1 dodamo, 9 desnih, drugo in tretjo pletilko pletemo desno, 4. pletilka: 9 D , eno dodamo, 4D

-         Tri vrste (vse štiri pletilke)  pletemo desne zanke.

-         Sedemnajsta vrsta: 1 pletilka : 5 D, 1 dodamo, 9 desnih, drugo in tretjo pletilko pletemo desno, 4. pletilka: 9 D , eno dodamo, 5 D

-          Tri vrste (vse štiri pletilke)  pletemo desne zanke.

-        Enaindvajseta vrsta: 1 pletilka : 6 D, 1 dodamo, 9 desnih, drugo in tretjo pletilko pletemo desno, 4. pletilka: 9 D , eno dodamo, 6 D .

-          Tri vrste (vse štiri pletilke)  pletemo desne zanke.

Za palec torej na prvi in zadnji pletilki dodajamo po dve zanki vsako četrto vrsto, skupaj dodamo po 6 zank na prvo in zadnjo iglo (vseh dodanih zank je 12). Sedaj je število zank na pletilkah: 1 pletilka: 16, druga pletilka: 12, tretja pletilka: 12, četrta pletilka 16, skupaj torej 56 zank.

Dodajanje zank: zanko lahko dodamo tako, da nitko ovijemo okrog pletilke, v tem primeru nastane luknjica. Ker nisem hotela, da bi se videlo, kje je zanka dodana (pa recimo, da bodo rokavice tako toplejše), sem zanko dodala tako, da jo povlečem pod spodnjo nitjo.

56 zank razdelim na 3 dele: 21 + 21 +14 in sicer tako, da na prvi pletilki vzamemo 7 zank, ki smo jih dodajali za palec, preostale zanke na prvi pletilki  in zanke na drugi pletilki združimo (te bodo za dlan), tretjo pletilko in 9 zank četrte pletilke združimo (tudi te bodo za dlan), ostane še 7 zank, ki smo jih dodajali za palec. Zanke za dlan preložimo na pomožne pletilke, jaz sem si pomagala kar z krožno. Sedaj imam zanke razporejene: 7 + 21 + 21 + 7

Najprej naredimo palec. Zanj uporabimo pletilke z sedmimi zankami. Da lažje delamo, jih razporedimo na tri pletilke in obenem dodamo še eno zanko med palcem in preostalo dlanjo. Na vsaki pletilki imamo sedaj 5 zank, skupaj 15. Pletemo 20 vrst, nato od desne proti levi pletemo po dve zanki skupaj kot bi pletli desne zanke, 1D, na vsaki pletilki ostanejo tri zanke. To ponovimo v naslednji vrsti, sedaj nam na pletilki ostaneta po dve zanki.  Odrežemo približno 20 cm dolgo nit in zanke sešijemo skupaj.


Prsti:

Na stranskih pletilkah nam je ostalo 42 zank. Nadaljevali bomo s pletenjem dlani. V pri vrsti med dlanjo in palcem dodamo še dve zanki. Pletemo samo desne zanke 8 vrst. Sedaj imamo 4 pletilke po 11 zank.

Da se bodo rokavice lepo prilegale, jih moramo prilagoditi za desno ali levo roko. Jaz sem najprej pletla levo rokavico, zato zanke na vseh pletilkah premaknemo za dve v levo. Na prvo pletilko torej damo dve zanki iz druge, na drugo dve iz tretje, .. na zadnjo dve iz prve. (Pri desni rokavici pa bomo zanke premaknili v desno.)

Sedaj pa malo računanja. Glede na velikost že spletenega palca, pomerimo druge prste. Ocenimo, koliko zank bi potrebovali za posamezen prst  in koliko zank moramo še dodati. Sedaj imamo 44 zank, najprej bomo izdelali mezinec.

 

Želene zanke

obstoječe zanke

dodane zanke

končno št. zank na pletilkah

mezinec

12

10 (5+5)

+2

5+5+2

prstanec

13

12 (6+6)

+1

6+6+1

sredinec

14

12 (6+6)

+2

6+6+2

kazalec

14

12 (6+6)

+2

6+6+2

Skupaj

54

46

 

 

Za mezinec rabimo 12 zank, 10 oziroma 5 + 5 zank je že na pletilkah, 2 dodamo.  Zanke razporedimo na tri pletilke in pletemo 16 vrst samo desno (odvisno od višine mezinca).  Zaključek je enak kot pri palcu. Na pletilkah imamo po štiri zanke, najprej jih spletemo desno po dve in dve skupaj. Odrežemo približno 20 cm dolgo nit in vrh mezinca zaključimo.

Ker preostali trije prsti »rastejo« iz dlani nekoliko višje kot mezinec, bomo najprej spletli vse preostale zanke na pomožnih pletilkah dve vrsti samo desno. V prvi vrsti med mezincem in prstancem dodamo dve zanki. (Zato je skupno število obstoječih zank v gornji tabeli 46, dve več kot smo jih imeli pred začetkom izdelave prstov.)

Za prstanec potrebujemo 13 zank, k 12, ki so že na pletilkah dodam 1 in pletem 24 vrst. Zaključimo enako kot vse prste do sedaj. Najprej pletem zanke po dve in dve desno skupaj. To ponovimo v naslednji vrsti, odrežemo 20 cm dolgo nit in zanke sešijemo skupaj.

Na enak način spletemo še sredinec in kazalec. Za oba potrebujem po 14 zank, zato k obstoječim 12-tim dodam po dve. Sredinec pletem 27 vrst, kazalec pa 25 vrst in zaključim na že opisan način.

Če pletemo zase, med pletenjem rokavice večkrat pomerimo.

Rokavice za mobi:
Palec in kazalec na desni roki (za levičarje pa na levi roki) sem po 10-ih vrstah pletla eno levo, eno desno (da se ne bo vihalo) in nato zaključila.
Upam, da je razumljivo. Meni je lažje plesti, kot povedati, kako pletem. 





Comments

  1. To bi bilo dobro, če bi palec in kazalec lahko pokukali ven.

    ReplyDelete
  2. Margi - wonderful creation! I have gloves with special surfaces that allow me to work the phone without taking off the gloves. A lifesaver in the very cold weather we have here.

    ReplyDelete
  3. Super so, tele rokavičke.
    Jaz se zaenkrat lotim le palčnikov... in sem si tudi pustila na vrhu odprto, da lahko uporabljam telefon :o)

    ReplyDelete
  4. You have an impressive skill knowing how to knit. Wow!
    Jeannie@GetMeToTheCountry

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala. Vesela sem vašega komentarja.
Thank you for commenting my blog.

Popular Posts