Ajdovi žganci

Sončni in topli novembrski dnevi so nas razvajali. Vrtnica pri ograji ima kar nekaj cvetov in kar ne morem verjeti, da smo sredi novembra.
Zadnja dva dneva je zapihal hladen veter. Kar nekaj stvari je bilo treba še postoriti po vrtu. Kivi smo trgali že skoraj v temi.  
Danes sva z  tamalim skuhala ajdove žgance. Tako, da bova malo skupaj kuhala.

-V slano vodo sva vsula pol kilograma ajdove moke in pazila, da je ostaja čimbolj na kupu.
- Počakala sva, da voda zavre in prekrije moko, potem pa v sredino kupa zapičila ročaj kuhalnice.
- Ko je voda ponovno zavrela, sva kuhalnico vzela ven in kuhala še 20 minut.
- Vodo nato odlijemo v lonec (če bodo žganci presuhi, jo bomo malo dodali) in žgance premešamo tako, da jih s kuhalnico pritiskamo ob lonec. Tako se izognemo surovim kupčkom moke. 
- Potem, ko žgance premešamo, jih zajamemo z kuhalnico in z vilicami nastrgamo v krožnik.
- Midva nanje nisva dala ocvirkov, ampak na grobo narezane orehe in žlico medu. Tako za zraven pa paše navaden jogurt. 
Dan se še vedno krajša. Pravzaprav je to jesen šele prvič bolj mrzlo. Sneg, smučanje, topel čaj in pletene nogavice. Zakaj se ne bi veselili zime?




Comments

Popular Posts