ajda

Na naši njivi je zacvetela prva ajda. Ajda je živilo bogato s hranili, priporočajo jo za boljši krvni obtok in celo boj proti raku. 
Je nezahtevna rastlina, ki jo posejemo zgodaj spomladi. Pred nekaj leti sem tudi sama z njo posejala večjo površino. Zrnja res ni bilo težko pridelati. Nerešljiv problem je nastal, ko ga je bilo potrebno oluščiti. Kljub temu ajdo še vedno sejem. Nekaj jo dozori, to zrnje je seme za naslednje leto. Velik del pa pa se porabi za čaj. V ta namen nabiram in sušim cvetove in liste. Čaj iz ajde krepi stene žil, pomaga pri težavah z utrujenimi nogami in krčnimi žilami.
Čaj pripravljam tako, da dve čajni žlici cvetov in listov ajde prelijem z 2 dcl vrele vode in pustim stati 10 minut. Precejen čaj je dobro piti trikrat dnevno. Kdo si ne želi lepih nog, poleti še toliko bolj.

Ajda je skromna rastlina. Vendar s svojimi belimi cvetovi nežna in lepa. Škoda bi bilo, če bi jo pozabila posejati.

Comments

Popular Posts