ponedeljek, 12. oktober 2015

Marmelada iz buče

Buče dozorevajo. Počasi jih bo potrebno pobrati, saj na dežju kmalu začnejo gniti. Tole trgovino je uredil moj najmlajši,
pa "bučnega" moža tudi.
Sicer pa so buče najlepše kar v travi. Pozimi jih lahko hranimo kar v stanovanju, kjer zdržijo nekaj mesecev. Najdlje zdržijo muškatne buče.
Buče lahko uporabljamo v najrazličnejših receptih. Mi smo naredili bučno marmelado. Sestavine, ki jih potrebujemo:
- polovica hokaido buče
- 2 pomaranči
- 1 limon
- sladkor
- ingver
- cimet
Buči izdolbemo semena in jo olupimo, ter narežemo na koščke. Tudi pomaranči in limon olupimo in narežemo na koščke. Košček ingverja (približno 2 cm) olupimo in naribamo.
Bučo, pomaranči, limon in ingver damo v posodo in kuhamo približno pol ure. Vsebino posode zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo cimet in sladkor po okusu. Po potrebi (če je zmes prečista) dodamo par žlic želirnega sladkorja. Marmelado še enkrat segrejemo.
Z tako pripravljeno marmelado napolnimo segrete kozarce in jih dobro zapremo. Pokrijemo jih z brisačo in pustimo, da se počasi shladijo. 
Hladnejši jesenski dnevi so gozd obarvali  v toplejše barve. 
Zelena se počasi umika rumeni, rjavi, rdeči.
Listje postaja suho, a kljub temu lepo.
Skrite rožice vedno razveselijo mojo dušo.

2 komentarja:

  1. ZANIMIVO. A vsi jeste to marmelado?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vsi, razen hčerke. Ima tak zanimiv okus.

      Izbriši

Hvala.