Melisin, metin ali bezgov sirup z limonami

Kolegici sem obljubila recept in ker obljuba dela dolg, je recept tu. Pri nas doma najraje pripravljamo sirup iz mete in melise. Več mete kot dodamo, ostrejši je okus. 3 l vode in 2 kg sladkorja zavrem in kuham približno 5 minut. Ko se tekočina nekoliko ohladi, dam vanjo velik šop melise in mete (po želji) in pustim stati 3 do 4 dni. Nato meliso in meto močno odtisnem in odstranim. V tekočino dodam sok limon (3 kg), premešam in precedim v steklenice. Te hranim v hladnem in temnem prostoru. Sirup delam v manjših količinah in ga ne pasteriziram za zimo. Če bi si ga zaželela pozimi, bi ga enostavno naredila iz posušenih zelišč. Po enakem postopku bi lahko naredili sirup iz bezgovega cvetja, v opisano količino vode bi dali približno 30 cvetov.

Ta teden je zacvetel naš limon.
Oljka bo cvetela prvič.
Takole zgleda moja gredica z ječmenom.
Junij razkazuje bogastvo pisanih cvetov.

Comments

Popular Posts