domača paradižnikova mezga
V našem šotoru vsak dan dozorevajo paradižniki, veliko preveč, da bi jih lahko sproti pojedli.
Odločitev je enostavna, nekaj jih bomo shranili za zimo, ko ne bo več rdečega izobilja. Zato sami naredimo paradižnikovo mezgo. Naša mezga je bolj blagega okusa, uporabna za mnoge namene in ni tisti pravi koncentrat, kot ga dobimo v trgovinah.
Paradižnike operemo in očistimo (odstranimo zeleni del pri peclju in seme) ter v velikem loncu kuhamo nekaj časa, da paradižnik izloči vodo. Dodamo samo malo soli. Ker je bilo zelo vroče, smo letos kuhali kar v velikem loncu za hišo. Ko odvečna voda izpari, paradižnik premešamo z paličnim mešalnikom. Nato ga razporedimo v kozarce, ki jih trdno zapremo.
Nekateri postopek tu končajo. Jaz pa se bojim, da se bo mezga pokvarila in bo ves trud zaman. Zato kozarce naložim še v velik lonec, jih prekrijem z vodo in pustim vreti približno deset minut. Kozarce pustim čez noč v loncu, da se ohladijo, naslednji dan pa jih pospravim.
Comments
Post a Comment
Hvala. Vesela sem vašega komentarja.
Thank you for commenting my blog.