Ognjičevo, sivkino in kamiličino mazilo


Pozimi imamo pogosto suho in razpokano kožo, zato so spodnja mazila idealna za ta čas. Vsa so narejena iz naravnih sestavin.
Zelišča smo nabrali že poleti, jih posušili in shranili v steklene kozarce. S suhimi zelišči lahko pripravimo mazilo kadarkoli ga potrebujemo. Najprej pripravimo macerat. Zelišče damo v posodo in prelijemo z oljem. Jaz sem dala kamilice in ognjič v oljčno olje, sivko pa v mandljevo olje. Pazimo, da med suhimi rastlinami ni zračnih mehurčkov. Pustimo stati tri do štiri tedne. Občasno  pretresemo. Po tem času olje odcedimo in ga na koncu odtisnemo skozi gazo. Vanj dodamo približno 10 % čebeljega voska. Če želimo trše mazilo, količino voska povečamo in obratno. Olje segrevamo v vodni kopeli (v posodi, ki jo postavimo v drugo posodo z vodo) in občasno premešamo. Ko se vosek raztopi, mazilo odstranimo s štedilnika in nalijemo v steklene lončke. Jaz uporabim stare, čiste lončke. Tako zraven še recikliram in skrbim za okolje.

Ognjičevo mazilo je idealno za suho kožo, celi tudi drobne ranice. Dobro se obnese tudi na aknasti koži. Kamilično mazilo je primerno za občutljivo kožo, kožo vlaži in jo varuje pred mrazom. Ognjičevo in kamilično mazilo uporabljam za obraz, sivkino pa za roke. Mazila hranimo na hladnem. Obstojna so do šest mesecev.
 Tako pa zgleda končni izdelek:
 V tem času je sivka na našem vrtu videti takole:
Tako pa so v receptu uporabljene rožice cvetele lani junija, ko smo jih nabrali. Kamilice,
sivka in
ognjič.

Comments

  1. Kako lepo, da si me povezala do tvojih strani, ki niso daleč od mojih, iz istega konca ;) Lep blog, lepe fotografije, zapisi, v zelenem. Fajn. Lepo da sva se našle :)

    ReplyDelete
  2. Čudovite rože in še bolj čudovite roke, ki vse te stvari spravijo v tako obliko, da so koristne preko celega leta. Vse objave so take, da si človek ob njih spočije oko, "povonja" vse rožice in si ob tem zaželi, da bi se mu v rokah znašla kakšna priročna torba:))) Lep pozdrav, Andreja V.

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala. Vesela sem vašega komentarja.
Thank you for commenting my blog.

Popular Posts