samo za en dan

Zadnjih deset let imamo sneg v naši dolini le za kakšen dan. Nekateri pravijo, da je tako čisto v redu, saj so ceste prevozne in življenje lažje. To drži, vendar samo sneg naredi pravo zimo in snežinke pričarajo čarobno vzdušje. V petek je snežilo tudi pri nas, v soboto pa je sneg že izginjal pod sončnimi žarki. En dan pa smo le imeli sneg. Tamali je izkoristil vsako minuto. 
Tudi midva sva se razveselila snega. Tako lepo je hoditi in poslušati, kako škripa pod nogami in puščati sledi z svežem snegu. Odpravila sva se proti Krnu do planine Zaslap. Ko sva gazila sneg, sem razmišljala o kondiciji. Kdaj sem jo že imela in kam je šla. Ja, ta kondicija je ena taka neobstojna stvar.
Jaz najlažje pozabim na boleče noge, ko gledam kako se bleščijo bela pobočja, kako rdeč je šipek, ki je ostal na grmih in kako je sonce rahlo rdeče obarvalo Krn, preden se je poslovilo.

Danes rahlo rosi in sneg je samo še spomin. To bo dan za peko piškotov. Naredili smo ingverjeve, take  kot lani. In take z lešniki in marmelado. Recept je čisto enostaven: Potrebujemo:
- 500 g moke (polovico bele pšenične, polovico pirine polnozrnate)
- 350 g rjavega sladkorja
- 250 g masla
- 3 jajca
- žličko pecilnega praška
- 200 g mletih lešnikov
- 1 vanilijev sladkor
- 1 žlička cimeta
Iz naštetih sestavin pripravimo gladko testo, ki ga pustimo 15 minut počivati v hladilniku. Nato naredimo kroglice in v vsako zatisnemo prst. Pečemo 10 minut na 180°C. Nato na vsak piškot damo malo brusnične marmelade. Dober tek!



Comments

Popular Posts