domači kis

Jabolka so dozorela. Lepi jesenski dnevi so pripomogli k temu, da so še slajša. Letos jih je res veliko. Jablane so obložene z rdečimi in rumenimi plodovi. Seveda, vseh se na da pojesti. Zavreči pa bi jih bilo tudi škoda. Mi smo naredili domači kis, ki ga potem lahko uporabljamo več let. Priprava kisa poteka v dveh fazah.
 Prva faza:
- jabolka operemo, zmeljemo in naredimo mošt
- mošt natočimo v večjo posodo z vrelno veho, v katero smo prej nalili vodo. Vrelna veha preprečuje, da bi mošt prišel v stik z zrakom, hkrati pa skoznjo izhaja ogljikov dioksid, kar vidimo kot drobne balončke, ki potujejo skozi vodo. V tem času hranimo posodo z moštom na temperaturi približno 22°C. Po treh do šestih tednih, odvisno od temperature in sladkorja v moštu, se sladkor spremeni v alkohol, kar vidimo po tem, da mehurčki ne uhajajo več. 
Prva faza je zaključena, mi pa smo dobili jabolčno vino.
 Druga faza:
- v jabolčno vino dodamo malo dobrega jabolčnega kisa ali kisovo matico in posodo prekrijemo z gazo. Trosi v zraku sprožijo fermentacijo. 
- Tokrat hranimo posodo na temperaturi posodo pri temperaturi malo nad 25 °C. Čez nekaj tednov iz jabolčnega vina nastane kis. 
- Kis ločimo od usedline, pretočimo v steklenice in hranimo na hladnem in temnem prostoru.
Če se prav spomnim, smo doma nazadnje delali kis pred tremi leti. Nekaj malega ga je še ostalo. Ravno prav, da je letos veliko jabolk.

Comments

Popular Posts