vrt, paradižnikova salsa, ...

Avgust se končuje. Vem, da šolarji prav nič ne čakajo petka. Popolnoma jih razumem. Tudi sama bi tale avgust najraje kar podaljšala. Konec avgusta je konec poletja. Tiste sive zime pa nič ne čakam. Kratki dnevi, brez sonca. Uf! Izkoristiti je treba vsako uro z lepim vremenom.

Na vrtu zorijo plodovi, da jih je veselje gledati. Narava je bila zelo prijazna z nami.

Iz paradižnika, ki ga je v tem času preveč, lahko pripravimo paradižnikovo salso. Potrebujemo:
- paradižnik
- ekstra deviško olivno olje
- čebulo
- česen
- sol
- po želji dodamo korenček, bučko, melancano, ali pa papriko, čili
- baziliko
Priprava:
Paradižnik potopimo v vrelo vodo. Potem ga odcedimo, olupimo, razkosamo, odstranimo semena in sesekljamo.
Čebulo in česen drobno sesekljamo.
V posodo pristavimo olivno olje ter čebulo in česen. Ko se olje segreva, čebula pa zadiši, dodamo narezan paradižnik.
Po želji lahko dodamo tudi drugo zelenjavo, ki smo jo prej očistili in narezali na koščke. Na primer nariban korenček, ali bučke, pa melancane,... Če imamo radi bolj močne okuse, čili, papriko,...
Primešamo še sol in dodamo natrgane lističe bazilike.
Počasi kuhamo 60 do 90 minut.
Vročo salso zmiksamo s paličnim mešalnikom in z njo napolnimo vroče kozarce. Te še vroče zapremo in ohladimo.
Salsa bo pozimi še okusnejša. Poleg plodov je na vrtu še ogromno cvetja. Vrt je pač kraj, kjer vedno lahko najdemo nekaj za dušo in nekaj za oči. Na primer skrivnostne cvetove jajčevca,
nežne vrtnice,
matematično natančne cinije,
posušen ameriški slamnik
in to majčkeno goji jagodo. 

Comments

Popular Posts