Dunaj za konec tedna

Ko je bil moj najstarejši sin še osnovnošolec, si je želel, da bi kdaj šli na kakšno potovanja, tako kot študenti. Idejo smo parkrat uresničili in vedno se je izkazala za odlično. Izlet brez točno določenih ciljev, ni si treba vsega ogledati, z študentskim proračunom, vedno uspe. Tokrat smo šli na Dunaj. Prespali smo v kampu Neue Donau, ki je lepo urejen in sploh ni drag ter dobro izhodišče za kolesarjenje po mestu.
Odločili smo se, da gremo za podaljšan konec tedna in si mesto ogledamo s kolesi. Dunaj je kolesarjem zelo prijazno mesto z številnimi dobro označenimi kolesarskimi stezami. Pohvaliti je potrebno tudi strpne voznike, ki znajo tudi malo počakati, če je treba. Čez Donavo so urejeni mostovi samo za kolesarje.
Turisti si običajno na Dunaju ogledajo Shönbrunn, znamenitosti v mestnem centru in Prater. Slednji je znan po velikem kolesu, s katerega je lep razgled na mesto. Mi smo si privoščili modernejšo različico, ki je predvsem veliko hitrejša od znamenitega kolesa. 
V centru je Štefanova stolnica, Hofburg, mestna opera, Karlova cerkev, mestna hiša... ogromno raznih spomenikov. Kmalu smo ugotovili, da imajo Dunajčani radi konje. Skoraj vsak spomenik vključuje lik konja, po Dunaju pa se vozijo čisto prave konjske vprege in prevažajo predvsem turiste. 
Od vseh stavb, dvorcev, cerkev... je bila meni najbolj všeč Hundertwasserjeva hiša. Gospod je znal uporabljati barve in cenil zelenje v stanovanjih.  
Sama nisem preveč navdušena nad zgodovino, bolj me privlači sedanjost. Da je danes Dunaj mesto, kjer se srečuje več narodnosti, je najlepše videti na osrednji tržnici (Naschmarkt).
Z tržnice je lep pogled na sosednje stavbe z okrašenimi zunanjostmi. Malo sem razmišljala, mogoče bi morala tej objavi naslov Dunaj z vidika fasad.
Majolika Haus
Wagner Haus
Mestna hiša z rožami na oknah
Na Dunaju sonce zaide nad Donavo, v našem šotoru pa se je še dolgo nadaljevalo kartanje.
Aja, parkirplac je nepomemben, če nam je vedno na razpolago. Včasih pa bi zanj dali vse. Vedno je lepo, če se vam z njim poskuša kdo prikupiti. Tudi to človek vidi na Dunaju.  


Comments

Popular Posts