Hallstatt in rudnik soli

Ta vikend smo šli na izlet. Zadnje čase hodiva z možem samo še s tamalim. Torej, gremo v Avstrijo proti Salzburgu in pristanemo v vasici Hallstatt. Bila sem malo radovedna, kakšen je. Kitajci so namreč v svoji domovini zgradili kopijo te vasice. Kmalu sem ugotovila, da je lepa, prijetna alpska vasica, polna turistov, predvsem iz Azije. Kakšnih 300 m nad vasjo je rudnik soli, do katerega gremo lahko peš ali z vzpenjačo. Naš tamal je izbral vzpenjačo. Zakaj bi v tej vročini hodili, pri vsej sodobni tehniki. Pogled z vrha hriba na jezero in vasico je zelo romantičen.
V rudniku so vodeni izleti, govorijo najprej nemško, nato angleško. Ogled rudnika je bil mojemu devetletniku zelo zanimiv. Rekel je, da se že dolgo časa ni toliko naučil. Začeli smo z odhodom v Christinin rov, ki je namenjen turistom. Rudnik je namreč še vedno aktiven.
V rudniku so nam pokazali par filmčkov in projekcij, dvakrat smo se peljali s toboganom in na koncu še z vlakcem. Lesene tobogane so včasih res uporabljali za prehod med nivoji rudnika. Vožnja po toboganu je bila malemu najbolj kul. Dosegla sva hitrost 24 km/h.

Vas je živela od soli že skozi vso zgodovino. Sol je nastala iz morja, ki se je nekoč nahajalo v teh krajih. Zaradi geografskih premikov je skrita v osrčju gore. Nekoč so jo kopali z jelenovimi rogovi, sodelovali so vsi prebivalci. Danes jo kopljejo na modernejše načine. Sama sol skriva predmete, ki razkrivajo zgodbe iz zgodovine. V njej so našli okostje človeka, razne dobro ohranjene predmete, najstarejše lesene stopnice...

Zgodbo o rudniku in življenju v vasi prikažejo s filmčki, barvnimi projekcijami..
V rudniku je 8°C. Kar prileže se, ko prideš ponovno na beli dan. Sledil je še sprehod po mestecu, med urejenimi alpskimi hišicami z okni z ročicami ter hruškami in marelicami, ki rastejo tesno ob stenah.
Hallstatt še vedno živi od soli, ki jo kopljejo v hribu. Sol je dajala prebivalcem kruh in omogoča življenje že vso zgodovino. Hal po keltsko pomeni sol, vir življenja majhnega mesteca.


Comments

  1. Noro, poglej to ruško na predzadnji fotki... no tri hruške verjetno...

    Super izlet.

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala. Vesela sem vašega komentarja.
Thank you for commenting my blog.

Popular Posts