Vis

Če je le bilo možno, smo že v preteklosti izkoristili prvomajske praznike za krajša potepanja. Ponavadi v kakšno večje mesto srednje ali vzhodne Evrope. Letos pa smo dali prednost morju. V petek zvečer smo odšli na Vis. Šest ur vožnje do Splita in nato še dve uri in pol s trajektom do Visa. Čeprav je bila vremenska napoved bolj slaba, ji nismo hoteli verjeti. No ja, vreme na Visu je bilo hladno, deževno in vetrovno. Vseeno, otok Vis je zanimiv tudi v dežju. Kmalu ugotoviš, da imamo Slovenci radi ta otok. Redki turisti, ki smo jih srečali, so bili iz Slovenije. Nekateri se tja večkrat vračajo. 
Vis
Kaj je posebnega na otoku Visu?

Sama sem si najbolj zapomnila prijaznost domačinov. Lastnik apartmaja si je vzel čas in nam razlagal zgodovino in današnji čas na otoku, dobili smo koristne informacije, kaj naj si ogledamo,,, Ribič, ki smo ga srečali, nam je pokazal, kako se lovi ribe. In sploh so se vsi domačini radi pogovarjali z nami.
Na Visu sta dva večja kraja Vis in Komiža, z ozkimi uličicami in hišami nagnetenimi okoli pristanišča.
Vis
Vis
Komiža
Komiža
Otok Vis je od kopnega najbolj oddaljen. Večina hrvaških otokov je pustih in skalnatih, Vis pa je zelen. Na Viškem polju uspevajo trte in oljke. Večina polj je lepo obdelanih. Na otoku uspevajo tudi limone. Te sadijo na prostore med hišami, v zavetje, da jih obvarujejo pred pozebo. Tudi ta se včasih zgodi. 
Vis ima bogato zgodovino. Najbolj ga je zaznamovalo obdobje bivše Jugoslavije. Takrat je bil Vis vojaška baza in zato živel precej izolirano življenje. Kot vsaka stvar ima tudi to nekaj dobrega in nekaj slabega. Turizem danes ni tako močno razvit, narava pa bolj ohranjena... Po besedah lastnika našega apartmaja je bilo na Visu kar 22 vojašnic. Zapuščene stavne, ograjena zemljišča so povsod po otoku. Šli smo si pogledat "garažo za ladje" - ne vem, kako se temu pravilno reče, gre za urejen prostor v hribu, v katerega lahko zapelje ladja.
Vis ima tudi nekaj naravnih znamenitosti. Najvišji vrh je Hum (587m). Hrib, kot tudi večina otoka je prekrit z rožmarinom. Na vrhu se je že večerilo.
In tole je pogled na Komižo v oblačnem večeru.
Otok ima več lepih plaž. Med bolj znanimi je Stiniva, do katere smo se spustili po stezi navzdol približno 200 m nadmorske višine. 
Na bližnjem otočku Biševo se nahaja Modra špilja. V luknjo smo šli lahko le z organiziranim razgledom s čolnom. Vstop je možen le ob določenih dneh, ko so primerni vremenski pogoji. Mi smo lahko šli tja zadnji dan, ko je bilo sonce. Okrog poldneva se sončni žarki pod skalo prebijejo v votlino in ustvarijo čudovito modro svetlobo. Ko je bila moja hči majhna, je vsem razlagala, da v takih jamah živijo morske deklice. Ko si tam, to res verjameš.
vhod v Modro špiljo
Še nekaj trenutkov z Visa, takih za dušo.












Comments

  1. Vi pa kar celo na otok Vis. Zanimiv izlet za prvomajski čas, lepa reportaža, čudovite fotografije - polne miru in spokojnosti. Kako lepo!

    ReplyDelete
  2. Hvala za lep sprehod po davnih spominih... še vedno je čaroben otok.

    ReplyDelete
  3. Še ena, ki se ti bo zahvalila za vračanje v preteklost...35 let nazaj sem bila s starši kot najstnica (15 let) tam na morju...ta prijaznost domačinov se ni nič spremenila, čeprav se je zamenjala cela generacija....in ta čudovita plaža...mi smo ji rekli "srebrna".....hvala ti, lepo se je bilo vrnit toliko let nazaj.

    ReplyDelete
  4. Hi there Dear, are you in fact visiting this web site on a regular basis, if so then you will definitely take
    nice knowledge.

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala. Vesela sem vašega komentarja.
Thank you for commenting my blog.

Popular Posts