Sok rdeče pese

Ko iščemo pripravke za razstrupljanje telesa in okrepitev zdravja radi posegamo po raznih prehrambenih dopolnilih iz daljnih dežel. Navadno imajo lepa imena, so lepo zapakirana, draga in lepo razstavljena na policah trgovin. Niti skloniti se nam ni treba, samo v našo nakupovalno košarico jih damo. Pri tem pa pozabljamo na "domače" rastline, ki vsebujejo veliko zdravilnih sestavin, zrastejo v našem podnebnem pasu in so praktično zastonj. Taki sta npr. navadna kopriva ali rdeča pesa.

Tudi letos je zraslo kar nekaj rdeče pese na moji njivi. Pridelava je res zelo enostavna. Spomladi jo posejemo, poleti malo očistimo plevele in jeseni poberemo. Rada ima rahlo zemljo, ki vsebuje kompost, ni pa je potrebno posebej gnojiti. Preko zime jo lahko shranimo v kleti pri temperaturi 6 do 8 °C.
Rdeča pesa s kuhanjem izgubi svoje zdravilne lastnosti, zato je bolje, če jo uživamo surovo. Seveda najbolje tako iz ekološke pridelave. Rdeča pesa deluje proti slabokrvnosti, utrujenosti, pomaga pri razstrupljanju in nasploh ugodno vpliva na zdravje. Iz sveže rdeče pese lahko pripravimo sok, gomolji so namreč z njim zelo bogati. Sok je zelo močnega, sladkastega okusa. Sama ga navadno redčim z vodo. Ker je sok zelo močan, z njim ne gre pretiravati. Pazljivost je posebej primerna pri otrocih.
Meni se je ob misli na čudno sladek sok rdeče pese stisnil želodec. Bljek! Toda obstaja rešitev. Sok naredimo iz približno tretjine rdeče pese in dveh tretjin jabolk. Ta sok je neprimerno boljši. Ko doma ponudim tako pripravljen sok iz rdeče pese in most navadno vprašam:"črno ali belo?"
Še jesenska fotka prve slane 
in ena večerna fotka zrelih kivijev.

Comments

Popular Posts