Borovničev smoothie, šentjanževo olje in še kaj

Borovnice so dozorele. Prav zaradi njih je v hribih prava gneča. Mi jih naberemo toliko, da se z njimi posladkamo, pest pa posušimo. Čaj iz suhih borovnic namreč pomaga proti driski.
Borovnice nabiramo z prsti. Ne morem razumeti ljudi, ki borovnice vneto nabirajo z grabljicami. Potrgajo plodove in liste in za sabo puščajo gole veje. Sicer ne vem, ampak verjetno je tudi to vzrok, da je borovnic (rastlin) vsako leto manj.
Doma smo si pripravili borovničev smoothie in sicer iz banane, nektarine, pesti borovnic in malo mrzle vode. Mjami.
V tem času cvetejo tudi šentjanževe rože. Šentjanževka je roža za današnji čas. Deluje namreč antidepresivno. Čaj iz šentjanževkinih cvetov je koristen predvsem pozimi, ko je večino dneva tema in nam primanjkuje sonca. Pomaga pregnati potrtost, pomirja ter prežene tesnobo in strah.
Mi smo pripravili šentjanževo olje. Koristno je kot sredstvo za nego kože, predvsem blaži opekline po pretiranem sončenju. Ko pa se z njim namažemo, nekaj časa ne smemo na sonce, saj poveča občutljivost naše kože na sončne žarke.
Olje sem pripravila iz svežih cvetov, s katerimi sem napolnila stekleničko in jih prelila z oljčnim oljem. Zaprto stekleničko postavimo na sončno mesto za tri do štiri tedne. Vsebino večkrat pretresemo. Po tem obdobju, ko se olje obarva rdeče, vsebino precedimo, ožamemo in olje shranimo v temnih stekleničkah na temnem prostoru. Tema ohranja zdravilne lastnosti olja. 
Ne dogaja se samo v hribih. Tudi doma je vedno kaj novega. Ta teden smo imeli nekaj obiskovalcev.
Naši paradajzi so vsak dan večji in bolj rdeči.
 
Kljub vročini, se imamo lepo.

Comments

Popular Posts